ashen - онтологија

пепелав повеќе

пепелави
Вид збор: Придавка
Што е покриен со пепел.
Примери:
(разг.) пепелаво жарче

сур повеќе

сура
Вид збор: Придавка
пепелаво-сив
Примери:
Сура земја.