ascetic - онтологија

аскет повеќе

мн. аскети
Вид збор: Именка, машки род
Човек што се откажува од сетилните задоволства и се стреми кон морална и духовна чистота.
Употреба: Филозофија

испосник повеќе

мн. испосници
Вид збор: Именка, машки род
Монах што живее на осамено место без допир со надворешниот свет, по строго определен ред.
Албански: asket, vetmitar
Употреба: Црковен термин
Тој што живее по строги правила, со големи самооткажувања.
Албански: asket, vetmitar
Употреба: Преносно значење , Разговорно

монах повеќе

мн. монаси
Вид збор: Именка, машки род
Тој што живее повлечено, аскетски, испоснички.
Албански: asketik
Употреба: Преносно значење

подвижник повеќе

мн. подвижници
Вид збор: Именка, машки род
Лице што од религиозни причини се одрекол од сите уживања.
Употреба: Религија

пустиник повеќе

мн. пустиници
Вид збор: Именка, машки род
Што наликува во однесувањето на испосник.
Албански: asketik
Употреба: Преносно значење