apprentice - онтологија

калфа повеќе

мн. калфи
Вид збор: Именка, машки род
Помошник на трговец или занаетчија што го има поминато чирачкиот стаж и што има положено калфински испит.
Албански: kallfë, punëtorë fillestar
Употреба: Економија

приправник повеќе

мн. приправници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што почнува работа во одредена професија.

ученик повеќе

мн. ученици
Вид збор: Именка, машки род
Оној што изучува занает.
Албански: nxënës, çirak
Употреба: Образование

ученичка повеќе

мн. ученички
Вид збор: Именка, женски род
Таа што изучува занает.
Албански: nxënëse
Употреба: Образование
Примери:
Ученичка во стопанството.

чирак повеќе

мн. чираци
Вид збор: Именка, машки род
Ученик при мајстор занаетчија.
Турски: çırak

чираче повеќе

Види и: чирак (м.)
мн. чирачиња
Вид збор: Именка, среден род
чирак
Употреба: Деминутив

шегарка повеќе

Види и: шегртка (ж.)
мн. шегарки
Вид збор: Именка, женски род
шегртка
Употреба: Народна поезија

шегарче повеќе

Види и: шегртче (ср.)
мн. шегарчиња
Вид збор: Именка, среден род
шегртче
Употреба: Народна поезија

шегрт повеќе

мн. шегрти
Вид збор: Именка, машки род
чирак
Албански: shegert
Употреба: Економија

шегртка повеќе

мн. шегртки
Вид збор: Именка, женски род
Чирачка, девојка чирак.
Албански: shegerte
Употреба: Економија

шегртче повеќе

Види и: шегрт (м.)
мн. шегртчиња
Вид збор: Именка, среден род
шегрт, шегртка
Албански: shegertçe
Употреба: Деминутив , Економија