appearance - онтологија

изглед повеќе

мн. изгледи
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што се гледа однадвор, надворешен лик, одраз на нешто.
Албански: dukje, pamje

лик повеќе

мн. ликови
Вид збор: Именка, машки род
Лице (анатомски), изглед на лице, образ.
Албански: pamje, fytyrë

лика повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
лик
Албански: dukje, pamje
Употреба: Разговорно

лико повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
лика
Албански: pamje, dukje

надворешност повеќе

Види и: надворешен (прид.)
(едн.) надворешноста
Вид збор: Именка, женски род
Тоа што е од надвор.
Примери:
Неговата надворешност не влеваше многу доверба.

појава повеќе

мн. појави
Вид збор: Именка, женски род
Стварност, реалност, нешто што може да го сетиме, да го издвоиме или да го опишеме.
Албански: dukuri
Фигура, облик или изглед на телото.
Албански: figurë, pamje e jashtme
Во театарска претстава дел од чин во кој не се менуваат актерите на сцената.
Албански: shfaqje, dukje, paraqitje
Употреба: Сцена
појавување
Албански: paraqitje, shfaje

привид повеќе

мн. привиди
Вид збор: Именка, машки род
Нереална претстава за нешто, лажна слика на стварноста, нешто што се причинува некому како реалност.

пројава повеќе

мн. пројави
Вид збор: Именка, женски род
Начин на пројавување на нешто.
Албански: rrezik

укажување повеќе

Види и: укажува (несв.)
мн. укажувања
Вид збор: Именка, среден род
појавување
Албански: shfaqje