annoy - онтологија

дуе повеќе

дујат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се дуе) Се лути.
Албански: zemëroj
Употреба: Разговорно

дупи повеќе

дупат
Вид збор: Глагол, несвршен
Нервира, предизвикува, пречи.
Албански: ngacmoj
Употреба: Преносно значење

задре повеќе

задрат
Вид збор: Глагол, свршен
задева

закаса повеќе

Види и: каса (несв.)
закасаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да задева, да боцка некого со зборови.
Албански: ngacmoj
Употреба: Преносно значење

искоси повеќе

искосат
Вид збор: Глагол, свршен
Нервира, секира некого многу.
Албански: mërzit, zemroj

кине повеќе

кинат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се кине) Се вознемирува, се грижи, се нервира.
Албански: mërzitem, zemërohem

костреши повеќе

(се) кострешат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се возбудува, се срди за нешто.
Албански: zemëroj, tërqethem
Употреба: Преносно значење

надразни повеќе

надразнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се надразни) Дојде, падне во состојба на силна возбуда; се налути, се разгневи.
Албански: ngacmoj, zemroj

надуе повеќе

надујат
Вид збор: Глагол, свршен
(се надуе) се намурти, се налути
Албански: hidhërua
Употреба: Преносно значење

нервира повеќе

нервираат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се нервира) Се возбудува, се наоѓа во состојба на нервна напнатост.
Албански: nervozohem, shqetësohem

попашка повеќе

Види и: пашка (несв.)
попашкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Додева некому, измачува, малтретира, нервира некого кратко време.

раздразни повеќе

Види и: дразни (несв.)
раздразнат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика раздразнетост.
Албански: ngacmoj

раскоси повеќе

Види и: коси (несв.)
(се) раскосија
Вид збор: Глагол, свршен
се разлути, се разгневи, се насекира
Албански: hidhërohem
Примери:
(нар. поез.) Нешто мајка ќе му каже / ама да се не раскосиш.

рчка повеќе

рчкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
задева
Албански: nguc, ngacmon
Употреба: Разговорно
(се рчка) се задева
Албански: ngacmohen, ngucen
Употреба: Разговорно