animal - онтологија

ајван повеќе

мн. ајвани
Вид збор: Именка, машки род
животно, добиток
Турски: hayvan Албански: kafshë
Употреба: Разговорно

ајмана повеќе

мн. ајмани
Вид збор: Именка, женски род
ајван
Албански: kafshë
Употреба: Архаизам

добиток повеќе

мн. добици
Вид збор: Именка, машки род
Едно такво животно.
Албански: kafshë shtëpiake
Употреба: Земјоделство

добиче повеќе

Види и: добиток (м.)
мн. добичиња
Вид збор: Именка, среден род
Домашно животно (крава, коњ, овца, коза).
Употреба: Земјоделство

живина повеќе

мн. живини
Вид збор: Именка, женски род
животно
Албански: kafshë
Употреба: Разговорно

животина повеќе

Види и: животно (ср.)
мн. животини
Вид збор: Именка, женски род
животно

животно повеќе

мн. животни
Вид збор: Именка, среден род
Живо суштество способно да се движи и да чувствува (наспроти растение), обично исклучувајќи го човекот.
Албански: kafshë
Употреба: Зоологија
груб, некултурен човек
Албански: kafshë
Употреба: Преносно значење

ѕвере повеќе

Види и: ѕвер (м.)
мн. ѕвериња
Вид збор: Именка, среден род
ѕвер
Употреба: Деминутив

ѕверка повеќе

мн. ѕверки
Вид збор: Именка, женски род
Женски ѕвер.
Албански: bishë

скот повеќе

мн. скотови
Вид збор: Именка, машки род
животно
Албански: kashë, shtazë
Примери:
Сите се множеле: мечки, лисици и други скотови.