anchor - онтологија

котва повеќе

мн. котви
Вид збор: Именка, женски род
Железно орудие cо свиткани краци што се спушта cо синџир на дното за да го држи бродот на одредено место.

мачка повеќе

мн. мачки
Вид збор: Именка, женски род
Железо за закотвување на чун, кајче, брод.

сидро повеќе

мн. сидра
Вид збор: Именка, среден род
Железно орудие за врзување на пловни објекти.
Грчки: σίδηρος