analogy - онтологија

аналогија повеќе

мн. аналогии
Вид збор: Именка, женски род
Сличност по некое својство, обележје или во некој однос меѓу предмети, појави, поими.

паралелизам повеќе

паралелизмот
Вид збор: Именка, машки род
Аналогија, поклопување на карактеристични црти.
Албански: ananalogji, paralelizëm