adjust - онтологија

дотера повеќе

дотераат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе во определена состојба, поправи нешто според определени барања и потреби.
Албански: rregulloj

нагаѓа повеќе

нагаѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
нагоди, нагодува
Албански: supozoj

нагоди повеќе

нагодат
Вид збор: Глагол, свршен
Намести на соодветно место.
Албански: ndreqem, adaptohem

намести повеќе

наместат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави нешто на соодветно место или во определена положба.
Албански: rregulloj

наштелува повеќе

Види и: штелува (св. и несв.)
наштелуваат
Вид збор: Глагол, свршен
амести, натокми, дотера
Германски: einstellen
Употреба: Разговорно

наштимува повеќе

наштимуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Организира, дотера, среди нешто.
Албански: organizoj, rregulloj
Употреба: Преносно значење

подеси повеќе

подесат
Вид збор: Глагол, свршен
нагоди, намести, штелува
Српски: подесити
Употреба: Дијалектен збор , Технологија

понамести повеќе

Види и: поднамести (св.)
(се) понаместат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) поднамести

пригоди повеќе

пригодат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да одговара на средината, на потребата.
Албански: përshtat

прилагоди повеќе

прилагодат
Вид збор: Глагол, свршен
адаптира, приспособи
Српски: прилагодити
Употреба: Дијалектен збор

принамести повеќе

принаместат
Вид збор: Глагол, свршен
Намести малку, понамести, стави во определена положба нешто.
Уреди, среди нешто набрзина, згора-згора.

сообрази повеќе

сообразат
Вид збор: Глагол, свршен
Приведе во согласност, во соодветство со нешто.
Албански: pajtim
Употреба: Книжевен збор
(се) усогласи
Албански: pajtim
Употреба: Книжевен збор

ујдиса повеќе

ујдисаат
Вид збор: Глагол, свршен
(преод.) дотерува
Албански: rregullohem
Употреба: Разговорно
(непреод.) дотера
Албански: rregullohem
Употреба: Разговорно

ујдисува повеќе

Види и: ујдиса (св.)
ујдисуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(преод.) дотерува, нагодува
Турски: uydurmak Албански: përshtat
Употреба: Разговорно

штелува повеќе

штелуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Доведува машина или технички агрегат во оптимална состојба на функционирање.
Германски: einstellen
Употреба: Разговорно , Технологија
(се штелува) Самото се регулира.
Германски: einstellen
Употреба: Разговорно