add - онтологија

додаде повеќе

додадат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде, стави, направи нешто дополнително.
Албански: shtoj
Рече уште нешто, дофрли некој збор.
Албански: shtoj

доѕида повеќе

Види и: ѕида (несв.)
доѕидаат
Вид збор: Глагол, свршен
Додаде нешто со ѕидање.
Албански: shtoj me muratim
Употреба: Архитектура и градба

дополни повеќе

дополнат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже, додаде нешто при зборување.
Албански: shtoj
(се дополни) Додаде нешто во својот исказ, се доискаже.
Албански: shtoj

досоли повеќе

Види и: соли (несв.)
досолат
Вид збор: Глагол, свршен
Додаде, дополни нешто во кажувањето.
Албански: shtoj
Употреба: Преносно значење

наврзе повеќе

наврзат
Вид збор: Глагол, свршен
Изнакаже, назборува многу.
Албански: tregoj, rrëfej, flas
Употреба: Преносно значење

нададе повеќе

нададат
Вид збор: Глагол, свршен
Додаде, придаде, продолжи нешто.
Албански: shtoj
Даде многу нешта.
Албански: shtoj

надоврзе повеќе

надоврзат
Вид збор: Глагол, свршен
При зборување додаде, каже нешто.
Албански: shtoj
Употреба: Преносно значење

надогради повеќе

Види и: догради (св.)
надоградува
Вид збор: Глагол, свршен
Догради над или кон нешто веќе изградено.
Албански: rindërtoj, ndërtoj shtes
Употреба: Архитектура и градба
Поразвие, поусоврши, дополни нешто што постои.
Албански: shtoj, përforcoj
Употреба: Преносно значење

настави повеќе

настават
Вид збор: Глагол, свршен
Продолжи со додавање едно на друго.
Албански: vendos, shtoj

попридаде повеќе

Види и: придаде (св.)
попридадат
Вид збор: Глагол, свршен
Придаде, додаде уште малку нешто како дополнување, дополни.

попритури повеќе

Види и: притури (св.)
попритурат
Вид збор: Глагол, свршен
Придаде, прикладе уште малку.

поткладе повеќе

поткладат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави, додаде уште малку.
Албански: shtoj, fus

потсобере повеќе

Види и: собере (св.)
потсоберат
Вид збор: Глагол, свршен
Собере малку, во мала мера.

прибави повеќе

прибават
Вид збор: Глагол, свршен
Додаде кон нешто, дополни.
Албански: shtoj, plotësoj

привнесе повеќе

привнесат
Вид збор: Глагол, свршен
Внесе уште нешто, воведе дополнително.
Употреба: Книжевен збор

пригради повеќе

приградат
Вид збор: Глагол, свршен
Додаде нешто кон веќе изграден објект.

придаде повеќе

придадат
Вид збор: Глагол, свршен
Додаде кон нешто уште малку.
Албански: shtoj
Додаде, приклучи нешто кон поголема целина.
Албански: shtoj
Додаде нешто кон исказ, текст; дополни, се доискаже.
Албански: shtoj
Даде некое својство, вкус.
Албански: shtoj

придодаде повеќе

Види и: додаде (св.)
придодадат
Вид збор: Глагол, свршен
Додаде уште некој.
Албански: shtoj
Додаде кон нешто уште малку.
Албански: shtoj

прикладе повеќе

прикладам
Вид збор: Глагол, свршен
Стави, додаде уште малку.

приопшти повеќе

приопштат
Вид збор: Глагол, свршен
Придодаде, приклучи кон некаква целост, направи да стане дел од нешто.
Албански: shtoj

притури повеќе

притурат
Вид збор: Глагол, свршен
Тури, додаде уште малку.
Албански: shtie, shtoj edhe pak

собере повеќе

соберат
Вид збор: Глагол, свршен
Прибави еден број кон друг.
Албански: mbledh
Употреба: Математика