adaptation - онтологија

адаптација повеќе

мн. адаптации
Вид збор: Именка, женски род
Преуредување, приспособување за определена функција.
Албански: adaptim
Приспособување кон определени животни услови кај живите организми.
Албански: adaptim
Приспособување на книжевно или музичко дело за изведба во друг медиум.
Албански: adaptim

акомодација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
приспособување, акомодирање

асимилација повеќе

(едн.) асимилацијата
Вид збор: Именка, женски род
приспособување
Албански: përshtatje

препев повеќе

Види и: препее (св.)
мн. препеви
Вид збор: Именка, машки род
Слободно препеана, преведена песна.
Употреба: Литература

свикнување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
адаптација

учење повеќе

мн. учења
Вид збор: Именка, среден род
навикнување
Албански: adaptim, përshtatje