accounting - онтологија

сметководен повеќе

сметководни
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на сметководство.
Албански: llogaritës
Употреба: Економија
Примери:
Сметководни книги.

сметководителски повеќе

сметководителска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на сметководител.
Албански: kontabiliteti
Употреба: Економија
Примери:
Сметководителски курсеви.

сметководствен повеќе

Види и: сметководен (прид.)
сметководствени
Вид збор: Придавка
Што се однесува на сметководство.
Употреба: Економија
Примери:
Сметководствени пресметки.

сметководство повеќе

(едн.) сметководството
Вид збор: Именка, среден род
Водење книги по сметките.
Албански: kontabilitet
Употреба: Економија
Посебна организациска единица што се занимава со системно книжење и следење на сите видови промени и состојби во имотот и работата на стопанската организација (книговодство, пресметка на производството, благајна, ликвидатура, финансиска статистика, финансиско планирање).
Албански: kontabilitet
Употреба: Економија