accommodation - онтологија

квартира повеќе

мн. квартири
Вид збор: Именка, женски род
стан, соба за живеење
Француски: quartier
Употреба: Архаизам

конак повеќе

мн. конаци
Вид збор: Именка, машки род
место за ноќевање и одмор
Албански: konak, bujtinë
Употреба: Туризам
Со предлогот на, место каде што некој преноќева.
Албански: han, konak
Употреба: Историја

коначиште повеќе

мн. коначишта
Вид збор: Именка, среден род
конак
Албански: konak, bujtore

ноќев повеќе

мн. ноќеви
Вид збор: Именка, машки род
ноќевалиште
Употреба: Дијалектен збор

ноќевалиште повеќе

мн. ноќевалишта
Вид збор: Именка, среден род
Место каде што се ноќева.
Албански: bujtore
Употреба: Туризам
Место каде што може да се преноќева, да се преспие.
Албански: bujtore
Употреба: Туризам

ноќувалиште повеќе

Види и: ноќевалиште (ср.)
мн. ноќувалишта
Вид збор: Именка, среден род
ноќевалиште
Употреба: Туризам

сместување повеќе

Види и: сместува (несв.)
сместувањето
Вид збор: Именка, среден род
(се) сместува
Употреба: Туризам

стан повеќе

мн. станови
Вид збор: Именка, машки род
сместување
Употреба: Разговорно