abbreviation - онтологија

абревијатура повеќе

мн. абревијатури
Вид збор: Именка, женски род
скратеница за сложен назив

кратенка повеќе

мн. кратенки
Вид збор: Именка, женски род
Скратена форма од збор или фраза.
Употреба: Лингвистика

скратеница повеќе

мн. скратеници
Вид збор: Именка, женски род
Скратено пишување на некои зборови.
Албански: shkurtesë
Употреба: Граматика
Условно скратување на зборови при пишувањето.
Албански: shkurtesë
Употреба: Граматика

скратување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(се) скратува