cinnabar - онтологија

киновар повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Вид минерал со црвена боја (змејска крв).
Латински: HgS
Употреба: Геологија

цинобер повеќе

(едн.) циноберот
Вид збор: Именка, машки род
Живин сулфид, минерал што се употребува за правење бои; вид јаркоцрвена боја.