ни (сврз.) - песок (имн.)

Кутрите ние. Ни песок ни троскотот не 'рти.“
„Забранета одаја“ од Славко Јаневски (1988)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК