или (сврз.) - излезе (гл.)

Ако дури и си претставиме нешто што е многу малку веројатно - дека Леонид Барбашин сега ќе ја провали вратата, или влезе низ прозорецот, или излезе како сенка од зад оваа завеса, - ако дури и тоа би се случило, тогаш верувај ми, постои наједноставен начин веднаш сето тоа да го свртиме на друга страна.
„МАРГИНА бр. 17-18“ (1995)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК