повеќе (прил.) - илјада (имн.)

Се гледаше море од коли, можеби повеќе илјади, а ниедна не се движеше.
„Патувања“ од Никола Кирков (1982)
Изграден е речиси со голи раце големиот кинески ѕид на Балканот, со безброј жртви кои како некогаш пред повеќе илјади години во царството Кина, со вградени долги тунели во дното на пругата.
„Атеистички музеј“ од Луан Старова (1997)