мој (прид.) - читател (имн.)

Сигурно ви се случило и вам, добри мои читатели, и сигурно сте се чувствувале непријатно, понижено: вие поздравувате, а вашиот поздрав останува без одговор.
„Добри мои, добар ден“ од Глигор Поповски (1983)
Убавото поздравување е начин да бидеме поблиски едни со други, подобри, почовечни, па затоа, добри мои читатели, сè да сториме та насекаде и секогаш да се слуша: ДОБРИ ЛУЃЕ - ДОБРО УТРО, ДОБАР ДЕН, ДОБРОВЕЧЕР!
„Добри мои, добар ден“ од Глигор Поповски (1983)
МИ СЕ СЛУЧУВА, добри мои читатели, кога поминувам покрај некое училиште, да видам во кантите за отпадоци, а и покрај нив полно фрлени лепчиња! Убави, бели, свежи лепчиња!
„Добри мои, добар ден“ од Глигор Поповски (1983)
И, добри мои читатели, да го завршиме разговорот со тоа што ќе повториме дека сите сме должни да се бориме за поубав свет, свет во кој сите ќе бидат еднакво среќни, во кои сите ќе се почитуваме и ќе си помагаме.
„Добри мои, добар ден“ од Глигор Поповски (1983)
А ние, добри мои читатели, не е срамота ако си признаеме, знаеме да ги влечкаме работите.
„Добри мои, добар ден“ од Глигор Поповски (1983)
Па, добри мои читатели, да го завршиме овој наш разговор за времето со народната поговорка: “Што можеш да свршиш сега, не одлагај го за после“.
„Добри мои, добар ден“ од Глигор Поповски (1983)
Ние, добри мои читатели, честопати потценуваме некои работи, ни се чини дека не ни се исплати да ги работиме.
„Добри мои, добар ден“ од Глигор Поповски (1983)
Кога размислувам за воздушните пушки, јас, драги мои читатели, најмногу се плашам за птиците.
„Добри мои, добар ден“ од Глигор Поповски (1983)
Често таквите ваши другарчиња, добри мои читатели, не се виновни што се такви.
„Добри мои, добар ден“ од Глигор Поповски (1983)
И што уште да ви кажувам за парите, добри мои читатели?
„Добри мои, добар ден“ од Глигор Поповски (1983)
АЈДЕ, добри мои читатели, да позборуваме малку, да поразмислиме за штедењето.
„Добри мои, добар ден“ од Глигор Поповски (1983)
Така, на моите читатели нема да им остане ништо друго, туку да даваат во стара хартија по дваесет килограми од Ваши дела за да добијат талон за една книга за војникот Чонкин. (Владимир Војнович)” Преводот на ВВ е извршен според едно од поновите негови изданија, појавени по неговото десетгодишно пребивање надвор од границите на СССР. okno.mk 211 Евгениј Харитонов - име што не спаѓа во кругот на најгласните имиња на современата руска проза, но тоа е име познато на (релативно) тесен круг на љубители и следбеници.
„МАРГИНА бр. 29-31“ (1996)
А кога моите читатели на глас ја читаат таа измишљотина, одекнува само звукот на тишината.
„Бед инглиш“ од Дарко Митревски (2008)
Бев восхитен од оваа поддршка на моите читатели, од нивната солидарност, со кои најмногу ме поврзуваше вистината на моето пишување, живеејќи во различни светови.
„Потрага по Елен Лејбовиц“ од Луан Старова (2008)
И деновиве кога ја добив веста од Фајар, како и гласовите на солидарност од моите читатели, од вас во прв ред, зборот Шапоно продолжи посилно и почесто да одѕвонува во мојата меморија!
„Потрага по Елен Лејбовиц“ од Луан Старова (2008)
Ветив да присуствувам на средбата со моите читатели во Шапоно.
„Потрага по Елен Лејбовиц“ од Луан Старова (2008)
Во салата на библиотеката ме очекуваа моите читатели.
„Потрага по Елен Лејбовиц“ од Луан Старова (2008)
Им раскажував, на моите читатели во Шапоно, за времето кога книgите ги спасуваа луѓето, со примери од мојата балканска сага и примери кога луѓето ги спасуваа книgите.
„Потрага по Елен Лејбовиц“ од Луан Старова (2008)
Уште вечерта дома ми се јави директорката од Шапоно да ми се заблагодари и да ме извести дека моите читатели од Шапоно организирале камион со хуманитарна помош кој се готвеше да замине за Македонија.
„Потрага по Елен Лејбовиц“ од Луан Старова (2008)
Значи, зошто го лажеш Аристин? – Затоа што секоја голема љубов – си возвратив сам на себе - почнува со три мали лаги... II Речиси две години откако оваа приказна е напишана и објавена во еден дневен весник, телефонски ми се јави еден машки глас, ми рече дека не се познаваме, дека е мој читател и дека има нешто необично да ми соопшти во врска со приказната „Чај за двајца“.
„Црни овци“ од Катица Ќулавкова (2012)
Драга моја читателке и драг мој читателу, без разлика кој си, ќе се сетиш дека моите зборови на крајот на оваа приказна всушност се љубовна изјава кон тебе.
„Црни овци“ од Катица Ќулавкова (2012)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК