песок (имн.) - или (сврз.)

Тоа можеше да се види и од подалеку: ќе зачекори - ќе застане, пак чекор - пак вкочанетост, сѐ така, со бавност на човек што со рамните стапалки испитува не ли е пред него жив песок или гнездо на поскок со рокче.
„Тврдоглави“ од Славко Јаневски (1990)
Затоа и во централна Азија: пустините Каракум (“Црн песок”) и Кизилкум (“Црвен песок”) - дали тоа е само бојата на песокот или точна географска определба на местото на пустината на макрокартата?
„МАРГИНА бр. 8-9“ (1994)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК