песок (имн.) - го (зам.)

Овде морето е најотворено. И дуваат многу силни ветрови, толку силни што носат сè пред себе а песокот го претвараат во прав.
„Патувања“ од Никола Кирков (1982)
Истовремено зеде од прозорецот едно од повеќето стапчиња оставени таму и со стапчето крупно врз песокот го нацрта знакот З.
„Крстот камбаната знамето“ од Мето Јовановски (1990)