начин (имн.) - искористи (гл.)

" "Судејќи според мојата Британика", со тон на задоволство рече господинот Гроздановски, кој на некој начин искористи можност да се пофали со својата Британика, "ова куче мене ме потсетува на грифон".
„Човекот во сина облека“ од Мето Јовановски (2011)