илјада (имн.) - покриен (прид.)

Слагалицата на Торонто е составена од непрегледни пространства на куќи, прошарани со илјадници паркови, голф клубови, илјада покриени базени, безброј тениски терени, рекреативни центри... На долго и широко. Чисто.
„Тибам штркот“ од Зоран Спасов Sоф (2008)