илјада (имн.) - нов (прид.)

Тоа е Сентерлевиот рид. Уште истата вечер илјада нови отвори ѕиркаа кон Големата вода.
„Големата вода“ од Живко Чинго (1984)
Сега можам да напишам илјади нови страници, но ќе го нема среќното лице на кое му се наме­нети.
„Ервехе“ од Луан Старова (2006)