илјада (имн.) - нивен (прид.)

„Доста се двестете мои мамзери за илјада нивни малихери“ со гордост му пишуваше Сефедин на својот бимбашија во Прилеп. Но не излезе така работата.
„Толе Паша“ од Стале Попов (1976)