илјада (имн.) - наш (прид.)

Требаше да се направи една „блиц“ посета - и еден „рапорт“ за сите оние морски одморалишта и летувалишта - хотели, кампови и диви плажи, кои што стотици илјади наши луѓе ги опседнуваат секое лето.
„Патувања“ од Никола Кирков (1982)
Замислете, седум до осум илјади наши борци да се најдат зад грбот на непријателот?!... Што би правел тој?
„Големата удолница“ од Петре Наковски (2014)