илјада (имн.) - мал (прид.)

Проклет да бидам, илјади мали, светли отворчиња тогаш се јавуваа на ѕидот, гледаа преку него, во водата.
„Големата вода“ од Живко Чинго (1984)
Среќа која зависи од илјада мали безначајни, лесно кршливи нешта.
„Жонглирање со животот во слободен пад“ од Сара Трајковска (2012)