илјада (имн.) - летувалец (имн.)

Варна во летните месеци во своите пазуви прибира стотици илјади летувалци од многу страни на светот и тогаш на нејзините улици е тешко луѓето да се разминат, а на плажите е видлив необичен вриеж.
„Патувања“ од Никола Кирков (1982)
Сиот брег, кој овде се протегал на повеќе десетици километри (Бургас - Ахтопол 75 км), е густо начичкан со луѓе, десетици и стотици илјади летувалци се населиле на овој брег.
„Патувања“ од Никола Кирков (1982)
Нема раскош и удобности како на „Златните песоци“ и на „Сончевиот брег“, но сонце, воздух и вода има во изобилство, а тоа го нашол секој од десетиците и стотиците илјади летувалци.
„Патувања“ од Никола Кирков (1982)