некој (зам.) - ѕверка (имн.)

А кој и да е ловец, каков и да е не може да крене пушка на зајаче што гонето од некоја ѕверка бара спас од тебе.
„Било едно дете“ од Глигор Поповски (1959)
-Чудна некоја ѕверка. Заклала три полициски вучјаци додека не ја докусуриле.
„Пловидба кон југ“ од Александар Прокопиев (1987)
Осеќам дека сум голтната од некоја ѕверка.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
А јас ќе ти кажам ако не знаеше: човек не ги крие парите од Господа или од некоја ѕверка што патем може да го сретне, туку од својот ближен, од човекот“.
„Жената на белогардеецот“ од Србо Ивановски (2001)