него (зам.) - извлече (гл.)

Откако ученикот тивко се повлече, тој со ножето го исече ковертот, и од него извлече лист фина хартија.
„Младиот мајстор на играта“ од Александар Прокопиев (1983)
Сепак, од него извлеков животна поука: На покривката која ти гарантира мирен и здрав сон, не и ја мери тежината.
„Календар за годините што поминале“ од Трајче Кацаров (2012)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК