го (зам.) - песок (имн.)

Добро, води, шумете како вода. Однесете го песокот, збришете го од своето дно. Дно?
„Месечар“ од Славко Јаневски (1959)
И додека ветрот сè посилно фучеше онолу нас разбранувајќи го песокот, пустинското дете ме довлечка до клекнатата камила и ме натера да ѝ се качам на грбот.
„Сенката на Карамба Барамба“ од Славко Јаневски (1967)
Израмни го песокот во песочницата што поубаво можеш.
„Крстот камбаната знамето“ од Мето Јовановски (1990)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК