ги (зам.) - набеди (гл.)

Арслан бег и дружината негова се обидоа да ги набедат Дамческите, врз нив се спушти тешка закана, но некој од селаните на Имотот изјави дека еден труп недостасува, другите, седумнаесет на број , со преклани грклани, искрвавени, беа изнесени во дворот и испружени на веленца.
„Потковица на смртта и надежта“ од Миле Неделкоски (1986)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи