растопува (гл.) - песок (имн.)

Овде немирните црноморски води не го растопуваат песокот како кај Варна, туку се рабиваат во безброј сребрени капки од стрмните карпи што се надвиснале над самото море.
„Патувања“ од Никола Кирков (1982)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК