мие (гл.) - песок (имн.)

Само бели мали бранови го мијат песокот и полека се враќаат, се тубат и веднаш излегуваат нови и нови.
„Постела на чемерните“ од Петре Наковски (1985)
Попријатно беше пешачењето до станицата Е1 чувствувајќи како дождот ја мие песокта од мојата коса и нозете, додека тој единствено се чувствуваше во препоните на кратките пантолони и со секој шмрк на чевлите.
„МАРГИНА бр. 32-33“ (1996)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК