триесет (бр.) - илјада (имн.)

Нека летнат со триесет илјади гасови во задникот! ... Многу ми е гајле! ...
„МАРГИНА бр. 19-20“ (1995)
Ние многу ја сакаме, таа ни е единствената баба, ама ден и ноќ, триесет дена и триесет ноќи со неа, тоа значи триесет илјади, море како триесет илјади, триста илјади прашања: каде одиш?
„Игбал, мојата тајна“ од Јагода Михајловска Георгиева (2000)
316 На 3 јули Conserve ќе извести дека во “оваа област има триесет илјади луѓе без храна како резултат на бугарската офанзива.
„Британските воени мисии во Македонија (1942-1945)“ од Тодор Чепреганов (2001)
Едо Бранов од Битола Битола веќе не беше Битола што авторот ја знаеше од времето на своите ученички денови кога тој живееше во Чифте-фурне каде што младоста му ја користеше една средовечна госпоѓа што не поднесуваше да спие во ист кревет со својот сопруг и кога градот имаше само нешто повеќе од триесет илјади жители.
„Продавница за љубопитните“ од Мето Јовановски (2003)
Тој стана градоначалникот на Закинтос, главниот град на истоимениот остров зашто беше омилен меѓу жителите и избран како честит и примерен жител, за прв човек на главниот град на островот, но според авторитетот, би се рекло и на целата островска заедница што броеше близу триесет илјади души.
„Светилка за Ханука“ од Томислав Османли (2008)
До тогаш искоцкал околу триесет илјади евра.
„Знаеш ли да љубиш“ од Ивана Иванова Канго (2013)
Тој имаше сопствени долгови околу триесет илјади денари кај лихварот.
„Знаеш ли да љубиш“ од Ивана Иванова Канго (2013)