плукнува несв.

плукнува (несв.)

Тој ја крева главата и плукнува кон сонцето.
„Пиреј“ од Петре М. Андреевски (1983)
Манол Форевски потплукнува семенки на масата, а тие му бегаат подалеку.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
Го креваат детето в раце, му цукаат со устите и го потплукнуваат в лице.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК