маргарин м.

маргарин (м.)

Намачкавме парамани со маргарин, земавме по парче сирење и шолја млеко. Брзаница лапавме.
„Клучарчиња“ од Бистрица Миркуловска (1992)
Додека јадев маргарин, домати и леб.
„Игбал, мојата тајна“ од Јагода Михајловска Георгиева (2000)
Мајка ми свари јајца, две парчиња леб ми намачка со маргарин, меѓу нив парче сирење, еден домат и сето тоа ми го завитка во бела крпа.
„Тополите на крајот од дедовата ливада“ од Бистрица Миркуловска (2001)
Уште од основно се фалеше: „Разликата меѓу путерот и маргаринот е еднаков на онаа меѓу волната и памукот“ ...
„Човекот со четири часовници“ од Александар Прокопиев (2003)
Или дека кремата „Бекутан“ лечи шуљеви, маасил, кожни венерични... и е малку скапа, од што дури од Турција ја носиш (а внатре во тегличето, „Кристал“ маргарин) ама само да го допреш на задникот со мрсни раце има како кутре да те следи и кај сакаш и кај што е непожелен.
„И ѓаволот чита пРада“ од Рада Петрушева (2013)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК