каков (зам.)

- Којзнае какви пилишта се овие, велам, лиоти, лилјаци ли се, велам.
„Пиреј“ од Петре М. Андреевски (1983)
Уба ја, си велам, каква дивина е она? И малку се уплашив вели.
„Пиреј“ од Петре М. Андреевски (1983)
- Какво, бре, писмо, ми вели Јон и се тетерави пред мене.
„Пиреј“ од Петре М. Андреевски (1983)