и (изв.)

И така: детето ме трга ваму, војната ме влечка онаму.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
Од него остана само уста што изговараше и рака што потпишуваше сѐ што ќе побараа.
„1984“ од Џорџ Орвел (1998)
„И!“ извика Едо целиот преточен во очекување.
„Продавница за љубопитните“ од Мето Јовановски (2003)
Ги знаеш сите муабети, сите роднини и пријатели, неопходна си до толку што и прегорените светилки „машки“ им ги менуваш.
„И ѓаволот чита пРада“ од Рада Петрушева (2013)