знамение ср.

знамение (ср.)

„Ова е лошо знамение...“ плачеле луѓето.
„Злодобро“ од Јован Стрезовски (1990)
Над дваесет литија и други црковни знаменија го бодеа небото, наредени по вистинскиот ред.
„Захариј и други раскази“ од Михаил Ренџов (2004)
Луѓето повторно заборавија на Бога, се чини сѐ до новите знаменија на Судниот ден.
„Захариј и други раскази“ од Михаил Ренџов (2004)
Се разотиде народот од кај гробот на Сане Сандин, уверен на гласот ангелски, зашто божји знаменија кај него беше видел: сакаш сребрени облаци околу главата, сакаш златна роса врз неговите чевли.
„Захариј и други раскази“ од Михаил Ренџов (2004)
-И првиот Ноев ковчег претставуваше грдо знамение.
„Летот на Загорка Пеперутката“ од Србо Ивановски (2005)
Довикување на молњите, знамение на еден поход црн.
„Посегање по чудесното“ од Србо Ивановски (2008)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК