висок (м.)

За’ржа белиот пастув во дворот и од неговиот врисок Се занишаа стеблата, се вознемирија плодовите, Светнаа нејзините обетки и затреперија во ноќта Како две заумни ѕвезди.
„Љубопис“ од Анте Поповски (1980)
Слушам – низ ноќта прелета плач. Го впивам осамениот врисок.
„Младиот мајстор на играта“ од Александар Прокопиев (1983)
Пред нас стоеше сликата на Грамос и на Вичо што красноречиво ја опиша Високиот, слика многу поголема отколку што беа нашите мечти, а во ушите имавме одзвук на бомби, митралески и автоматски рафали.
„Постела на чемерните“ од Петре Наковски (1985)
Помалото внуче го вклучува струјното коло поврзано со кваката и милно прашува: - Молам? Дедото со врисок ја отвара вратата: - Ѓаволче!
„Или“ од Александар Прокопиев (1987)
Врисок и плач на жени и дечиња кои грчевито се држат за мајкините поли.
„Големата удолница“ од Петре Наковски (2014)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи