базди несв.

базди (несв.)

Селото веќе баздеше од преџвакани лукови, труеше, корнеше.
„Пиреј“ од Петре М. Андреевски (1983)
Го прегрна со моќната рака околу рамењата, го привлече кон себе, баздејќи му на пиво и повраќаници. праша таа.
„1984“ од Џорџ Орвел (1998)
Ходникот баздеше на варена зелка и на стари простирки.
„1984“ од Џорџ Орвел (1998)
Стариот човек носеше пристоен темен костум и црна штофена капа турната назад над сосем белата коса: лицето му беше црвено, а очите сини и полни со солзи. Баздеше на џин.
„1984“ од Џорџ Орвел (1998)
А го извалка целиот ров и од повраќање и од... Уште мириса, море базди.
„Големата удолница“ од Петре Наковски (2014)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК