рани (св.)

Нежно, мајчински топло, народниот певец пее за Косоварката Милева падната вo борбите за Македонија: „Ај Милево другарице, те ранија на Распаќе, Од Распаќе до болница патот крви се полеа.
„Од борбата“ од Блаже Конески (1950)
Од Егејска Македонија A Милево другарице, те ранија на Распаќе.
„Од борбата“ од Блаже Конески (1950)
Одредот се повлече, а од нашата отстапница го ранија десетарот.
„Кловнови и луѓе“ од Славко Јаневски (1956)
Некој од Гоцевите другари извика: - Ме ранија!
„Гоце Делчев“ од Ванчо Николески (1964)
и се враќаме пак назад, по истата трага со лазење и го наоѓаме Бугаринот кај што го оставивме, можевме и да го отепаме, ама ај, си велиш човек е, може тој ќе те носи ако те ранат, и што да правиме сега со тебе, му велиме, што ќе кажеме за тебе, а тој - вие сте ми мајка, вие - татко, ако ме кажете ќе ме стрелаат и нѐ моли, ни ја пика главата под колена, се митка ко живинче, се уплашив, вели, ама да не кажеш ти, му велиме, не, вели, уплашениот е секогаш уплашен, ме фати голем страв, вели, ме сопна и не можев да се помрднам, и го целива ножот, се колне и после фативме двајца Грци и тие ни кажаа дека ќе нѐ удрат два полка, еден грчки, и еден англиски, и ноќта зедовме наоколу сѐ миниравме, ископај чиневме дупка и наполни ја со дробен камен, со чакал, и среде камењата ќе врзиме по пет бомби во китка, со тел, сите дупки ги врзавме со една жица и кога наближија војниците, ги дрпнавме мините,
„Пиреј“ од Петре М. Андреевски (1983)
Командирот Ксантос го ранија и командата остана на мене.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
— Риби ќе ранат со нас, вели Манол Форевски, еве, Драч ни се ближи.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
Евгенија Милеска ја ранија во десната рака.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
И само што станав и се иставив, Камбо го ранија во главата, но беше спасен зашто носеше кацига, куршумот само се лизнал и му ја скинал веѓата.
„Три жени во три слики“ од Ленче Милошевска (2000)
Ми ранија двајца. Некој си пезевенк, мора да е добар нишанџија...
„Големата удолница“ од Петре Наковски (2014)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи