потреби св.
потреба ж.

потреби (св.)

Ако религиозните пропаганди се постараат да му попречат на здружувањето на македонската интелигенција и македонскиот народ меѓу себе, тогаш првото нешто што ќе потреба, тоа е да се образува во Македонија: Едина, Соборна и Апостолска црква, т.е. да се востанови Охридската архиепископија што ќе биде “Архиепископија всеја Македонии”.
„За македонцките работи“ од Крсте Петков Мисирков (1903)
- Дај му го животот, не ти е потребен. - Во него е сѐ.
„Пустина“ од Ѓорѓи Абаџиев (1961)
Едно е што ми побара илјада денари што му потребале за да си обезбеди уште една доза од белиот прав.
„Знаеш ли да љубиш“ од Ивана Иванова Канго (2013)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК