завали св.

завали (св.)

Излегувам и собирам дрвја, чкорки, да завалам оган.
„Пиреј“ од Петре М. Андреевски (1983)
Еднаш, еден пленик беше собрал од крвта во каначка и ја топли на едно завалено оганче.
„Пиреј“ од Петре М. Андреевски (1983)
Се враќам попарена. Надвор врне снег, треба оган да се завали.
„Пиреј“ од Петре М. Андреевски (1983)
Потоа, на столиците зад него, седнаа двајцата милиционери при што видливо се завалија спружувајќи ги нозете на двете спротивни страни како да сакаат да покажат дека тие со оваа работа немаат никаква врска и не кријат дека ќе им биде здодевно.
„Продавница за љубопитните“ од Мето Јовановски (2003)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи