аверзија ж.

аверзија (ж.)

Со мојата аверзија кон оружјето, но и кон убивањето на невините животни, јас бев навистина атипичен за средината во која требаше да се покаже комплетен капацитет и компетентност. Но не бев осамен.
„Амбасади“ од Луан Старова (2009)
Сефот го отворав кога морав, а кон оружјето отсекогаш имав аверзија.
„Амбасади“ од Луан Старова (2009)
Свилената марама ме натера да можам да се погледнам во огледало без однапред познатата аверзија, фрлајќи во дефокус секаков натпис од девијантна природа.
„Ниска латентна револуција“ од Фросина Наумовска (2010)
Како последица на тој однос, кај него се родила една толкава аверзија кон поимот фамилија, семејство и сѐ што во значенска смисла опфаќаат тие поими... - продолжуваше Едвард.
„Вител во Витлеем“ од Марта Маркоска (2010)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи