фибула

мн. фибули
Вид збор: Именка, женски род
1. Игла за прицврстување на тога.
Латински: fibula Англиски: clasp
Употреба: Историја
2. Коска што се наоѓа зад писката.
Латински: fibula Англиски: fibula
Употреба: Анатомија
Примери:
скршена фибула