Црковен термин - категорија

лавра повеќе

мн. лаври
Вид збор: Именка, женски род
Поголем православен манастир.
Англиски: monastery Албански: manastir i madh ortodoks
Монашка ќелија.
Албански: qeli murgu

Лазарица повеќе

мн. лазарици
Вид збор: Именка, женски род
(само едн.) Христијански празник - Лазарова сабота, седум дена пред Велигден, со кој се сврзани опредени обичаи со песни и игри.
Албански: Llazarica, fest krishtere
Песна што се пее и игра на Лазарова сабота.
Албански: këngë që këndohet dhe vallëzohet në të shtunën Llazare

лаик повеќе

мн. лаици
Вид збор: Именка, машки род
Тој што не припаѓа на свештеничкиот сталеж.
Англиски: layperson Албански: laik

ливан повеќе

мн. ливани
Вид збор: Именка, машки род
Bид смола со пријатен мирис, што се употребува за кадење при верски обреди.
Латински: Gum Olibanum Англиски: frankincense

литанија повеќе

мн. литании
Вид збор: Именка, женски род
Вид црковна молитва што се изговара и пее, при што еден (обично свештеникот) поведува, а верниците во хор повторуваат.
Англиски: litany

литија повеќе

мн. литии
Вид збор: Именка, женски род
Во православната црква процесија од верници со свештенство како церемонијал на набожност.
Англиски: procession
Црковен бајрак што се носи во процесија.
Англиски: banner

литургија повеќе

мн. литургии
Вид збор: Именка, женски род
Главна христијанска црковна богослужба.
Англиски: liturgy Албански: liturgji
Црковна книга со литургиски текстови.
Англиски: liturgy Албански: liturgji
Збир од хорски и солистички вокални композиции што се пеат на главната богослужба; музичко дело компонирано за таква прилика.
Англиски: liturgy Албански: liturgji
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч