Црковен термин - категорија

заблажи повеќе

заблажат
Вид збор: Глагол, свршен
(се заблажи) Почне да мрси.
Албански: ngopem

завладикува повеќе

Види и: владикува (несв.)
завладикуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да владикува.

завладичи повеќе

завладичат
Вид збор: Глагол, свршен
Постави, произведе некого за владика.
Англиски: enthrone Албански: bëhet peshkop
(се завладичи) Стане владика.
Албански: bëhet peshkop

задуша повеќе

Види и: задушница (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
задушница

задушен повеќе

задушниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на задуша.

задушница повеќе

мн. задушници
Вид збор: Именка, женски род
Црковна служба за помен на мртвите.
Англиски: memorial service Албански: shërbim memoriali
Ден определен од црквата за спомен на мртвите.
Албански: ditë e caktuar nga kisha për kujtim të ndjerit
Тоа што се раздава за задуша.
Албански: ushqim që shpërndahet për të ndjerin

закади повеќе

закадат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да кади (со темјан).
Англиски: fumigate

закалуѓери повеќе

закалуѓерат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да стане калуѓер, калуѓерка.
Англиски: send to monastery Албански: bën murgesh
(се закалуѓери) Стане калуѓер, калуѓерка.
Англиски: become monk Албански: bëhet murg, murgesh

закрсти повеќе

(се) закрстат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да се крсти.
Англиски: cross

замонаши повеќе

замонашат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да стане монах, монахиња.
Албански: bëhet murg, murgeshë
(се замонаши) Стане монах, монахиња.
Албански: bëhet murg, murgeshë

замрси повеќе

замрсат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да мрси, да јаде мрсна храна.
Албански: ha ushqim me yndyrë

запопи повеќе

запопат
Вид збор: Глагол, свршен
Ракоположи за свештеник, за поп.
Англиски: ordain Албански: bëhet prift, pop
(се запопи) Стане свештеник, поп.
Англиски: ordain Албански: bëhet prift, pop

заслуг повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Чествување спроти слава, почеток на славење на светителот, заштитник на домот.
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч