Црковен термин - категорија

дамаскин повеќе

мн. дамаскини
Вид збор: Именка, машки род
Вид црковен зборник со поучни текстови во кој јазикот од црковнословенски е приближен до народниот.

дева повеќе

мн. деви
Вид збор: Именка, женски род
Девица, девојка - како составен дел од името на христијанската Богородица.
Англиски: virgin

девица повеќе

мн. девици
Вид збор: Именка, женски род
Богородица (некогаш и како додаток покрај името).
Англиски: virgin Mary Албански: Maria virgjër

дедо повеќе

мн. дедовци
Вид збор: Именка, машки род
(само едн.) При обраќање или именување свештено лице или Господ.

диск повеќе

мн. дискови
Вид збор: Именка, машки род
Тас за собирање црковни прилози (пари).
Англиски: collection Албански: kupë

догма повеќе

мн. догми
Вид збор: Именка, женски род
Верско начело што верниците треба да го прифатат без никаква критика како апсолутно вистинито.
Англиски: dogma Албански: dogmë

Дуовден повеќе

Вид збор: Име
Христијански празник што се слави на педесеттиот ден по Велигден.
Англиски: Pentecost

дух повеќе

мн. духови
Вид збор: Именка, машки род
Господ, створител
Англиски: spirit Албански: shpirt

Духовден повеќе

Вид збор: Име
Дуовден
Англиски: Pentecost

духовен повеќе

духовниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на црквата, на духовништвото.
Англиски: religious

душовадник повеќе

мн. душовадници
Вид збор: Именка, машки род
Народен назив за свети Архангел Михаил, кој, според народното верување, им ја зема душата на луѓето.
Албански: sh. Arhangjel Mihaili, shpirtmarrësi
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч